Nota: Article publicat al web del Setmanari DIRECTA el 16 d’octubre de 2011
Emmirallades amb el moviment Occupy Wall Street del parc Zuccotti de Nova York, centenars de milers de persones van ocupar els carrers de la majoria de les ciutats alemanyes per protestar contra el poder dels bancs. En una jornada plena d’accions descentralitzades pel 15O a Alemanya, les protestes es van repartir entre el poder polític i el banquer.
Prop de 8.000 persones van manifestar-se a la metròpolis bancària de Frankfurt am Main contra el poder banquer i financer, la corrupció i l’avarícia, la recapitalització dels bancs amb fons públics i l’especulació borsària i per reivindicar una economia més humana. La marxa, iniciada a Rathenauplatz va passar per davant de la borsa, la fira, Standard & Poor’s, els bancs Commerzbank, DZ Bank, KfW, DekaBank, UBS, Deutsche Bank, Helaba, ING, Credit Suisse, Goldman Sachs, BNP Paribas, Bank of China, Barclays i el Banc Federal Alemany, per acabar a la plaça Willy Brandt, davant la seu Banc Central Europeu. Allà, unes 300 persones van iniciar una àgora i una acampada.
Per altra banda, fins a 13.000 persones van sortir pel centre de Berlín per protestar contra la dictadura bancària i les conseqüències de la crisi econònico-financera i “recordar l’anàstrofe que el 99% de la humanitat pateix les injustícies sistèmiques creades pel 1% restant o que els diners per rescatar Grècia són en realitat per salvar els bancs”. Entre alguna bandera antinuclear, d’Attac, de Die Linke, de ver.di, d’Antifa, màscares de Guy Fawkes, moltes pancartes creatives, originals i anticapitalistes i també moltes bicicletes, les manifestants van recórrer el tram entre la Font de Neptú (davant l’Ajuntament) i el Parlament (Bundestag) en un ambient molt reivindicatiu.
La marxa va acabar en el parc existent entre el Bundestag i la Cancelleria, allà entre parlaments, actuacions musicals com la dels canadencs Trike, bombolles de sabó i música electrònica, es va portar a terme una assemblea. En ella, unes 200 participants van aprovar, en el mateix moment que arrivaven noticies dels incidents a la plaça San Giovanni de Roma, acampar davant del parlament: Occupy Bundestag. Tanmateix i amb espai de pebre en mà, la policia va impedir l’establiment d’un campament i va requisar les tendes de campanya i poc a poc la convòcatoria es va anar diluent. En tot cas, i com es podia llegir en una pancarta, sinó canvia res, la d’avui és només l’inici de moltíssimes protestes més (a Alemanya).
Retroenllaç: El moviment Occupy de Berlín i el dret d’asil eclesiàstic | eurosuso