El moviment Occupy de Berlín i el dret d’asil eclesiàstic

Nota: Article publicat al web del Setmanari DIRECTA el 2 de novembre de 2011

Durant setmanes, un centenar de persones ha estat intentant establir un campament de protesta a Berlín seguint l’exemple del parc de Zuccotti a Nova York i de la Plaça Frank H. Ogawa d’Oakland. Fins divendres 28 d’octubre però, tots els intents van ser impedits per la policia. Des d’aleshores, una acampada amb tendes s’erigeix al carrer Klosterstraße 66 del barri de Mitte, molt aprop de l’ajuntament i davant la Conselleria d’Interior de la ciutat-Estat de Berlín, concretament en el jardí de l’església luterana de St. Petri–St. Marien. El rector de la parròquia Gregor Hohberg, va permetre a les activistes del moviment Occupy acampar i realitzar assemblees al recinte de l’església. “El moviment està compromès amb la justícia i la pau i es resisteix a l’omnipotència del capitalisme; uns valors que compartim des de la parròquia” va afirmar Hohberg en un comunicat.

Antecedents a la Catedral de St. Paul de Londres
D’aquesta manera, el campament K66 (Klosterstraße 66) és exempt de la jurisdicció de l’autoritat civil i la policia berlinesa, ja que les activistes han apel·lat al dret d’asil eclesiàstic, que garanteix la inviolabilitat de les esglésies, capelles, despatxos parroquials i d’altres llocs sagrats per seguir acampades. L’església també ha proporcionat serveis i electricitat, almenys temporalment, ja que el dimecres 2 de novembre la parròquia, en el seu consell, votarà sobre com procedir i si permet seguir acampant. Passarà a Berlín el mateix que a Londres? Està per veure. A Londres, la cúria anglicana de la Catedral de St. Paul vol que el campament s’instal·li fora del seu recinte, als voltants. El canonge que va permetre l’acampada el 15-O a la City, Giles Fraser, ja ha dimitit en desacord amb la posició adoptada per l’església a favor de forçar judicialment el final del campament, un desallotjament que podria ser òbviament violent.

L’acampada a Klosterstraße és objecte de controvèrsia dins del moviment, per algunes persones viola el principi general del moviment de no mantenir connexions polítiques i/o religioses amb cap associació, entitat o institució. Per altres persones és una solució adient ja que en terrenys de l’església no pot actuar la policia. Altres activistes voldrien connectar la lluita contra el poder de la banca amb la vaga de treballadors i estudiants de l’Hospital Universitari Charité. Els debats estan servits. L’espectre de la indignació és gran i els temes tan variats com la gent que hi participa.

El primer intent, pròpiament dit, d’establir una acampada va produir-se el 20 d’agost a Alexanderplatz amb l’iniciativa aCAMPadaBLN o #Alex11. Durant el 15-O, l’intent d’acampada davant del Bundestag va acabar amb un desallotjament violent per part de la policia. Els diversos intents posteriors al mateix lloc tampoc han tingut èxit. Totes les sol·licituds formals han estat rebutjades. Només el K66, en un lloc poc transitat i visible, ha estat possible i la resposta no és unànime. L’endemà dissabte, persones del moviment Occupy van intentar instal·lar un campament a la vora del riu Spree, prop del pavelló O2-World i darrere de l’East Side Gallery –el tram del mur que encara segueix en peu-, però la policia ho va impedir. La mateixa història va passar amb l’intent d’acampada al parc Fòrum Marx-Engels de davant de la seu consistorial. Per la seva banda, l’altre gran campament i àgora contra el poder banquer i financer, el rol d’Angela Merkel amb la crisi de Grècia i per la democràcia directa, el de Frankfurt am Main, segueix endavant i amb força a la plaça Willy Brandt, davant la seu del Banc Central Europeu. En qualsevol cas i més enllà de l’acampada K66, cada dissabte hi ha manifestació del moviment Occupy o 15-O davant de l’ajuntament i pels carrers de la ciutat, i sinó canvia res, seguiran i creixeran.

2 de novembre: El consell parroquial ha decidit permetre seguir acampant al jardí de l’església.

El campament de protesta K66 a Klosterstraße. Foto: Roger Suso

El moviment Occupy okupa el Bundespressestrand

El moviment Occupy va establir el fred dimecres 9 de novembre, un nou campament de protesta a la ciutat de Berlín, després d’una okupació. El campament es troba al Bundespressestrand, un recinte privat bastant conegut i turístic on durant l’estiu hi funciona un restaurant a l’aire llire i hi ha una platja de sorra davant del riu Spree, al barri governamental, prop de l’estació central de trens i del edifici d’oficines del Parlament Edifici Paul Löbe.

Les activistes van demanar a la inquilina de la propietat i gerent del restaurant Johanna Ismayr tolerància a l’acció a través d’una carta. Ismayr per la seva part, no s’hi va objectar i va acceptar l’acció. El Bundespressestrand es troba actualment tancat i el negoci no té més futur en aquesta ubicació, ja que està previst la construcció de la nova seu del Ministeri Federal d’Educació.

En el nou emplaçament de l’acampada, les activistes poden disposar de lavabos, aigua, electricitat i accés a internet. De fet, les acampades del moviment Occupy berlinès més enllà de disposar de web i estar a les xarxes socials, disposen també d’un canal de live-streaming, el CastorTV.

Bundespressestrand okupat. Foto: Roger Suso

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s