La indignació a Alexanderplatz

Inspirades en l’exemple de les acampades i àgores públiques i polítiques de Puerta del Sol, Syntagma i Tahrir, un centenar de joves berlineses es reuneixen, des de dissabte 20 d’agost, des de després d’una manifestació, a la principal plaça de la ciutat, Alexanderplatz, amb la intenció d’establir un campament de protesta. Les persones que participen de l’aCAMPadaBLN o #Alex11, convocades des del grup de Facebook “Echte Demokratie jetzt” (Democràcia real ja), pretenen acampar, des d’aleshores, amb tendes de campanya, amb la finalitat de manifestar-se “en contra de diversos esdeveniments polítics que no són compatibles amb el lliure ordre democràtic fonamental de la República Federal d’Alemanya” com ara els rescats bancaris amb diner públic, el Pacte de l’Euro, la intenció del govern Merkel d’establir un govern econòmic europeu, l’impopular subsidi d’atur de llarga duració Hartz IV, o la política de feina a 1€/h (Ein-Euro-Job). L’espectre de la indignació és gran i els temes, en assemblea en cercle, tan variats com la gent que hi participa. Estrictament parlant, l’acampada de protesta consisteix només d’un estand d’informació sota una carpa de plàstic que protegeix del fort sol i dels ruixats d’estiu. També d’una bicicleta rickshaw. Les tendes no estan muntades, estan prohibides, com també els matalassos, els coixins i les cadires. En lloc de grans pancartes, pintades amb guix a terra. I dormir, també està prohibit. La presència policial és aclaparadora i les agents vetllen perquè no s’ignorin les prohibicions. Ben entrada la nit, qui s’adorm és despertat per la policia.

Amb l’objectiu de reunir el màxim nombre possible de manifestants per denunciar les limitacions que pateixen i per poder, realment, acampar i debatre, l’aCAMPadaBLN va llançar la convocatòria Zeltmarsch (marxa de tendes), pel divendres 26 d’agost. Finalment però, només una cinquantena de persones, amb música de Ton Steine Sterben i amb 6 tendes muntades i alçades a l’aire, van marxar de la Porta de Brandenburg a Alexanderplatz (2’5 km). La convocatòria, però, tampoc va ser secundada pel “15M Berlín”, la ramificació de les veus de les places de les expatriades de l’Estat espanyol a la capital alemanya. La manifestació, aigüalida i sense recolzament multitudinàri, va acabar amb un desallotjament violent per part de la policia de la plaça i les indignades. Ni les riuades de turistes, ni les persones de shopping, ni els seguidors del Hertha BSC, ni els músics de carrer, ni els venedors de souvenirs soviètics, ni els crusts que es trobaven a la plaça i aprop del Rellotge del Món es van immutar davant la brutalitat policial (els vídeos ja corren per YouTube). I tot això, en el mateix dia en què es van produir concentracions massives contra els programes i els partits populistes ultradretans Die Freiheit –La Llibertat- (formació islamòfoba fundada per l’ex-CDU René Stadtkewitz i recolzada pel neerlandès Geert Wilders) i Pro Alemanya (formació nacionalxovinista i antiimigració encapçalada per l’ex del partit neonazi NPD Manfred Rouhs) al barri de Friedrichshain. En tot cas, tot i que la reacció és molt minoritària, alguna cosa està canviant a l’Estat alemany des d’#Alex11 i des de baix.

La marxa de tendes a Unter den Linden. Foto: Yusuf Beyazit

4 pensaments sobre “La indignació a Alexanderplatz

 1. A mi em fa l’efecte que això de la indignació és una cosa molt llatina. Però vaja, per intentar-ho, que no quedi!

  Per cert, que tenen els indignats d’Alemanya contra el subsidi d’atur de llarga durada???

  • El Hartz IV és el subsidi estatal de l’Estat alemany a persones aturades de llarga durada (més d’un any) que va ser introduït pel govern Schröder (coalició entre SPD i Els Verds). La paraula Hartz ve de Peter Hartz antic executiu de Volkswagen, assessor de Gerhard Schröder i condemnat per suborns, impulsor de la reforma laboral. La prestació és de 364€ al mes. En tall català, el que més s’acosta al Hartz IV podria ser la renda mínima d’inserció (PIRMI). Amb dades de juliol de 2011, a l’Estat alemany hi ha 2’9 milions de persones a l’atur. Aquestes reben el subsidi d’atur -la prestació contributiva normal- anomenat Arbeitslosengeld I i/o II. Per altra banda, uns 4’9 milions de persones (on s’inclouen també unitats familiars) reben el Hartz IV, el 98% d’aquestes, viuen exclusivament del subsidi. Berlín és dels llocs amb el percentatge més alt de persones que reben el Hartz IV. La xifra de persones que reben el Hartz IV no computen, no s’inclouen, en les xifres d’aturats: de fer-ho, el percentatge oficial d’atur alemany no estaria en el 7%. El “Vente a Alemania, (ingeniero) Pepe” és una faula.

   Per tant, la problemàtica amb el subsidi Hartz IV és àmplia, multifacètica, burocràtica i molt polititzada. Per una banda, el Hartz IV, que és exactament l’oposat a una renda bàsica, inclou proves de pobresa i possibles sancions financeres a familiars i cohabitants. El subsidi també permet el treball per hores fins als 400€ al mes (minijob), fet que fomenta l’existència de xantatges al treballador, dúmping salarial i jornades laborals insanes, a la vegada que la persona no té dret al subsidi d’atur Arbeitslosengeld I després de treballar. El Hartz IV d’alguna manera està creant, o accentuant, una espècie de lumpenproletariat subvencionat marcat amb l’estigma de paràsit i al mateix temps amb la gramalleta de persona irrecuperable per a la vida laboral perquè, simplement, porta massa temps fora del mercat de treball i cada vegada se li fa més difícil accedir a un treball digne. Aquí és genera el bucle.

   Per tant, no és estar en contra del subsidi d’atur de llarga durada per se, sinó és més aviat estar en contra del que l’envolta i les seves conseqüències. Per això és impopular.

 2. Retroenllaç: Nits de cotxes cremats a Berlín | eurosuso

 3. Retroenllaç: El moviment Occupy de Berlín i el dret d’asil eclesiàstic | eurosuso

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s