Resistència civil contra la ultradreta a Hellersdorf

“No a l’alberg”, “Fora d’aquí”, “Primer els de casa” o “Alemanya pels alemanys”: aquestes van ser algunes de les consignes cridades durant els intents de pogrom que van protagonitzar grups neonazis i gran part del veïnat a les poblacions de Hoyerswerda i Rostock-Lichtenhagen contra les persones sol·licitants d’asil, els anys 1991 i 1992 respectivament, davant dels seus albergs; però també són els crits i els atacs verbals que van poder-se escoltar, de nou, aquesta setmana a Berlín, on gran part del veïnat, varis neonazis del partit NPD i varis membres de Pro Alemanya -una formació nacionalxovinista i antiimigració encapçalada per l’ex-NPD Manfred Rouhs- van manifestar-se contra una escola abandonada convertida en alberg per sol·licitants d’asil.

Dilluns 19 d’agost varies persones i famílies sirianes i afganeses refugiades van entrar a viure a l’antic institut Max Reinhardt, al carrer Carola Neher del barri berlinès de Hellersdorf, que ha estat en desús durant més de cinc anys i aquest estiu ha estat adaptat com a residència amb capacitat per a 400 persones sol·licitants d’asil i refugiades que han acabat a Alemanya fugint de les seves llars, de la mort o de la persecució. En varies ocasions a causa de guerres en les que participa Alemanya. Hellersdorf és el barri més oriental de l’antic Berlín-Est, un barri de Plattenbauten -d’edificis socialistes prefabricats amb panells- a la frontera amb Brandenburg.

Instrumentalitzant l’asil

El moviment neonazi ha aprofitat el cas de l’alberg per als seus propòsits i la seva campanya electoral, per treure rèdits i esgarrapar nous vots. I és que el principal partit neonazi d’Alemanya, l’NPD, amb representants electes als parlaments regionals de Mecklemburg-Pomerània Occidental i Saxònia, ha escalfat l’ambient entorn l’alberg de refugiats per instrumentalitzar i establir un clima de por i odi al veïnat cap a les persones sol·licitants d’asil. Tot i que des de 1999 l’arribada de persones de sol·licitants d’asil és cada any inferior al precedent -tant sols va augmentar el 2010- només un 1’3% de les sol·licitus són reconegudes. “Qui ens protegirà a nosaltres d’aquests islamistes?” es preguntava una veïna d’uns 60 anys que es manifestava al costat dels neonazis.

En els actes va participar Maria Fank, presidenta estatal de RNF, la secció femenina de l’NDP i companya sentimental de Sebastian Schmidtke -president de l’NPD a Berlín- i Ronny Zasowk, cap de l’NPD a Brandenburg; que van fer un discurs incendiari i d’odi contra les persones migrants i sol·licitants d’asil. En ocasions, el seu discurs va ser una crida al veïnat a protagonitzar un intent de pogrom, “a salvar Alemanya”. “A evitar que Hellersdorf es converteixi en un Kreuzberg o Neukölln” -dos districtes multiculturals. Altres membres de l’NPD i dels quadres del grup de camaraderia neonazi strasserista NW Berlín, amb Julian Beyer al capdavant, vestits amb roba de Thor Steinar i Erik & Sons van ser presents tant de dia com de nit prop de l’alberg. Mike T., un neonazi simpatitzant de l’NPD i membre d’un grup de camaraderia de Königs Wusterhausen va agredir a una periodista del Berliner Kurier que cobria l’acte. Ella fou retinguda per la policia unes dues hores. Ell només fou identificat.

El racisme estructural i les iniciatives ciutadanes

L’oposició veïnal a l’alberg és nombrosa. S’ha creat una plataforma contra el projecte d’alberg, que es diu “Iniciativa Ciutadana Marzahn-Hellersdorf” (BMH, en les seves sigles en alemany), que està mobilitzant amb èxit el veïnat a través d’octavetes i les xarxes socials i que rebut moltes adhesions al seu web a Facebook -per sobre de les 1.100. La iniciativa, que al ser una plataforma pot usar espais municipals, afirma que no està en contra del dret d’asil, tan sols no vol l’alberg al seu barri: l’eufemisme clàssic del principi de Sant Florià o Nimby (acrònim anglès que significa Not in my back yard). A la vegada publica a Facebook que “els sol·licitants d’asil haurien de ser deportats sistemàticament als seus països d’origen”. La xenofòbia simbòlica enquistada al centre de la societat que practica diàriament el racisme dels petits gestos, que amb eufemismes i hipèrboles, criminalitza la pobresa i culpabilitza a l’estranger dels problemes socials i de benestar col·lectiu. De la crisi econòmica i de l’atur. En aquesta línia afirma que la inauguració de l’alberg suposa “un augment de la brutícia al barri, i també l’establiment de xarxes de tràfic de drogues, de prostitució i l’augment dels robatoris”. Alguns veïns diuen que “són ells els que necessiten ajudes socials i no els refugiats sirians que d’hi han mudat”. “Que podem fer per tancar l’alberg abans de que es comencin a matar entre ells?” pregunta un altre veí a Facebook. Durant la mudança varis veïns, que afirmaven no ser racistes van increpar i fer la salutació hitleriana als refugiats i als contramanifestants. Un veí, calb, amb un tatuatge en èlfic al coll i amb polo fúcsia i pantalons de xandall verds -que s’ha convertit en la imatge del veïnat racista i filoneonazi de Hellersdorf- va ser detingut per fer-la.

El veí de Hellersdorf fent la salutació racista. Foto: C. Jäger

El veí de Hellersdorf fent la salutació racista. Foto: C. Jäger

 Els neonazis amagats darrere d’“iniciatives neutres”

Nogensmenys, com ha destapat una investigació d’Antifa Berlín, aquesta iniciativa ciutadana de caràcter ultradretà, té importants elements neonazis darrere. La Directa ha pogut saber, que Thomas Crull, excandidat l’any 2011 a l’ajuntament de Hellersdorf per l’NPD, n’és el responsable de premsa. Un altre dels grans implicats de BMH és Lars Niendorf, membre actiu de NW Berlín i responsable de traginar la bandera del grup a les concentracions que fa. També el regidor de l’NPD a Hellersdorf, Matthias Wichmann, i André Otto, regidor l’any 1998 del partit neonazi la Unió del Poble Alemany (DVU) del magnat bavarès Gerhard Frey, al barri de Lichtenberg i detingut per protagonitzar amb altres membres de DVU, una agressió racista aquell el mateix any. Per la seva part, com informa Antifa Berlín, Schmidtke, sota pseudònims és molt actiu a la xarxa fomentant la BMH.

Les autoritats socialdemòcrates no hi veuen racisme

Tant l’alcalde del districte Stefan Komoß, com l’alcalde-governador de Berlín Klaus Wowereit, ambdós de l’SPD, com el conseller de Sanitat i Afers Socials de la capital, el democratacristià Mario Czaja van condemnar les accions portades a terme pels neonazis. Tanmateix, van negar que l’origen del problema a Hellersdorf és la presència estructural del racisme al centre de la societat i a la cosmovisió del veïnat, que es mou per estereotips, temors i desconeixement. Les autoritats van negar que existeixi un ambient propici al pogrom. Durant les protestes xenòfobes contra l’alberg Max Reinhardt el veïnat racista va realitzar la salutació feixista, van llençar ampolles de vidre als primers refugiats que van mudar-se a l’antic institut i van titllar-los de criminals cap amunt. La tensió regnava en l’ambient. L’estat d’ànim va ser en tot moment agressiu i la xenofòbia de gran part del veïnat va generar petites escaramusses. Tanmateix, cal remarcar que a les mobilitzacions d’aquesta setmana, amb el record de l’intent de pogrom de Rostock-Lichtenhagen en la memòria, hi ha més persones a favor de l’alberg i en solidaritat amb els refugiats que en contra.

La solidaritat creix

Fa un parell de mesos que un grup de veïns i veïnes va crear una pàgina a Facebook de suport al projecte: la iniciativa “Hellersdorf ajuda als sol·licitants d’asil”, que ja ha rebut més de 10.300 adhesions, superant a la iniciativa racista. L’objectiu d’aquesta és fomentar la convivència, la cohesió social i combatre el racisme. En aquesta línia membres de la iniciativa, part del veïnat solidari i membres d’Antifa estan muntant guàrdia davant alberg refugiats des de dilluns les 24 hores i han establert un punt d’informació antiracista per arribar al veïnat i als refugiats, amb cafè, té, refrescos i pastissets. Una pancarta amb el lema “el racisme mata” corona l’stand. Dues furgonetes de la policia antidisturbis custodien l’alberg a totes hores i activistes antifeixistes realitzen passejos per evitar atacs i agressions per part de neonazis organitzats i veïnat racista. Varis periodistes i fotoperidistes fan guàrdia davant l’entrada. Tant per parlar amb els refugiats com per observar els esdeveniments al carrer. I mentrestant els refugiats segueixen dins l’alberg amb por i sobrepassats. Altres fins hi tot s’han fugat, com el palestí Karim H. No aguanten la situació ni les condicions de vida a l’alberg.

La campanya electoral

Hi ha moltes maneres de fer campanya electoral. Una és la que han triat els marginals partits ultradretans NPD i Pro Alemanya. L’han centrat contra les persones estrangeres i en concret contra les sol·licitants d’asil. A part de penjar cartells als carrers i avingudes, no tenen cap altre manera de cridar l’atenció. Així la seva campanya es centra en convocar concentracions davant l’alberg de Hellersdorf -també a Duisburg contra un habitage de famílies romaní i sinti sudesteuropees n’han realitzat- o davant de les seus dels diaris progressistes i d’esquerres del país -com taz, neues deutschland o junge Welt- o per allà on hi ha projectes d’habitatge alternatius o mesquites salafistes. O davant d’un parc on es trafica amb marihuana. L’objectiu és clar: provocar al personal i obtenir algun titular a la premsa si la diuen grossa. Protestar “contra l’esquerra i els musulmans” és la seva principal meta. Amb proclames contra l’euro no mobilitzen l’electoral, això ja ho fa el nou partit Alternativa per Alemanya (AfD). Com publica Der Spiegel, a l’entorn del nou alberg els partits d’ultradreta junts van aconseguir en les darreres eleccions a la ciutat-Estat de Berlín de 2011 un 15% dels vots, una xifra important. Així, és lògic que busquin aquest electoral inicitant l’odi. Una campanya racista. Tanmateix, les concentracions dels ultradretans, tot i fer molt de soroll, han estat un fracàs estrepitós. En la del NPD, 40 militants i 800 contramanifestants. 300 policies. En el tour racista de Pro Alemanya 12 militants i 400 contramanifestants. 300 policies també.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s