El personal temporal subcontractat i explotat per Amazon a Alemanya és vigilat per ‘segurates’ neonazis

Nota: Article publicat al web del Setmanari DIRECTA el 20 de febrer de 2013

Un nou escàndol ha esclatat a Alemanya després que la televisió pública ARD, Das Erste va emetre un minidocumental en que es revela que treballadors temporals reclutats per tota Europa per la filial alemanya del gegant de comerç electrònic Amazon.com, per empaquetar enviaments durant la campanya nadalenca, van ser forçades a treballar llargues jornades i torns per un salari menor al acordat. Un nou cas d’explotació laboral als magatzems de la ciutat de Bad Hersfeld, al land de Hesse.

La subcontratació i explotació
La xarxa d’ocupació europea EURES mostrava l’oferta de treball, però el personal no va ser contractats directament per Amazon.de, sinó per l’empresa de treball temporal Trenkwalder, que els assegurava el mateix sou que oferia Amazon.de. Però una vegada arribats a Bad Hersfeld, explica Silvina -professora d’art a l’atur, que va deixar a l’Estat espanyol als seus tres fills i al marit per fer de temporera a Amazon.de, es van assabentar que guanyarien un 12% menys del que esperaven. El reportatge desvetlla també que l’empresa CoCo Job Touristik s’encarregava del seu allotjament en hotels de vacances o campaments estiuencs, com Seepark Kirchheim, a uns 17 kilòmetres de Bad Hersfeld. Es tractava de petits bungalows en què havien de dormir i compartir espai sis persones desconegudes i on només un autobús al dia hi arribava per portar-los al magatzem. Tant l’autobús -que acostumava a retardar-se- com el menjar fred que els serveixen a la cantina d’Amazon.de, eren descomptats del sou.

La seguretat neonazi
L’audiovisual també mostra la política vigilància extrema que Amazon.de sotmetia al personal subcontractat a través de l’empresa de seguretat HESS Security. Els vigilants de seguretat sotmetien als treballadors a un rigorós seguiment que també passava pel control d’accessos al bany i la cantina, per escorcolls a les hores de pausa i per registres a les seves habitacions tant com quan hi hi eren com quan dormien o dutxaven. La seva funció: intimidació i acte de presència. El documental revela que el personal de seguretat contractat era obertament militant neonazi -molts caps-rapats musculats, que vestien de negre, portaven botes militars i roba de la marca Thor Steinar -una coneguda marca relacionada amb la ultradreta i la militància antiantifa i prohibida als camps de futbol que, curiosament, Amazon.com va deixar de vendre en 2009 per mala imatge. I és que el nom de HESS Security, presidida per Uwe L. i organitzada paramilitarment, és una al·lusió directa al lloctinent d’Adolf Hitler i icona màrtir del moviment neonazi europeu, Rudolf Hess. Els empleats subcontractats com el propi equip de rodatge del documental, afirmen sentir-se intimidats i amenaçats pel tracte rebut per HESS Security. Arran de la polèmica, Amazon.de ha declarat públicament la rescissió del contracte amb aquesta empresa.

Segons dades proporcionades per Heiner Raimann, representant del sindicat del sector serveis Ver.di a Amazon.de, el 90% de la plantilla que Amazon té repartida pels centres de logística a les localitats de Bad Hersfeld, Augsburg, Leipzig, Rheinberg, Werne, Pforzheim i Coblença és personal subcontractat temporalment, especialment de Polònia, Hongria, Letònia i l’Estat espanyol. La resta és fixe. “La temporalitat i la precarietat s’estén pel capitalista mercat laboral alemany i mentre ningú es queixi, tot sembla indicar que el sistema seguirà funcionant així”, afirma Raimann al documental.

Imatge

Fotograma del documental d’ARD realitzat per Diana Löbl i Peter Onneken que ha investigat els fets

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s