Victòria mínima de l’oposició a Merkel a la Baixa Saxònia

Nota: Article publicat al web d’Extramurs.cat el 21 de gener de 2013

Els resultats de les eleccions a l’Estat federal de la Baixa Saxònia han deixat, després d’un recompte trepidant, al partit l’SPD i a Els Verds, la possibilitat de formar govern al Leineschloss -el vell palau reial de Hannover, avui seu del Parlament regional. El bloc entre socialdemòcrates i ecologistes suma 69 escons i el bloc entre democratacristians (CDU) i neoliberals (FDP), 68. La diferència entre els dos blocs ha estat de 12.409 vots. Amb aquests resultats, el candidat de l’SPD, Stephan Weil, tot i perdre vots, desbanca del càrrec de primer ministre a David McAllister (CDU). Hi ha canvi de govern. Amb Anja Piel com a candidata Els Verds han incrementat el numero de vots i s’han ofert a Weil, ja des de la campanya, per formar coalició.

Durant la campanya electoral, McAllister (CDU) -de pare escocès- i ministre-president sortint de la Baixa Saxònia, va demanar recolzar l’FDP per mantenir coalició governant al govern. Els democratacristians han perdut molts vots, que han anat a parar al partit liberal. Amb l’escrutini finalitzat, l’FDP i el seu candidat Stefan Birkner, han rebut un 9’9% dels vots, una forta pujada si es té en compte la trajectòria del partit des de 2011, sota la presidència de Philipp Rösler. Des d’aleshores l’FDP ha estat expulsat de sis Parlaments regionals. El 2011 a Berlín, va obtenir l’1’8% dels vots i va quedar per sota del partit neonazi NPD; i a Saarland va arribar al 1’2% dels vots. Tanmateix, Rösler, nascut a Vietnam i criat a la Baixa Saxònia, ha ofert la seva dimissió al partit i podria substituir-lo Rainer Brüderle.

Per altra banda, dos partits no arriben al llindar del 5% dels vots per entrar al Parlament. El partit socialista Die Linke liderat per Manfred Sohn, perd la representació parlamentaria i 11 escons, i el partit Pirata de Meinhart Ramaswamy es quedarà sense intervenir en la legislatura. Com s’apuntava a Twitter durant la nit electoral piulant, el resultats a Baixa Saxònia, confirmen que l’expansió a l’oest de Die Linke no qualla. Tot i establir-se com un partit d’oposició ferma als govrens federals i a Berlín, els socialistes només tenen implantació estable a l’est i, a l’oest a Saarland, feu de Lafontaine. I és que a l’oest i al sud alemany, Die Linke encara és percebut con el partit hereu al partit comunista (SED) que va governar l’Alemanya de l’Est. També els frecs entre la branca oriental i l’occidental -provinent de militants de l’ala esquerra de l’SPD i sindicalistes al voltant d’Oskar Lafontaine (WASG)- són coneguts i presents.

La Baixa Saxònia és el segon Land més gran en extensió, el quart en nombre d’habitants (8 milions) i té sortida al mar del Nord. Les principals ciutats són Hannover, Braunschweig, Osnabrück i Göttingen. Les grans fàbriques de Volkswagen es troben a Wolfsburg i la potent indústria pesada d’acer, així com fàbriques de Bosch o d’Ikea es localitzen a Salzgitter. El sector agrari és també molt extens. La Baixa Saxònia té considerablement més protestants que catòlics i la seva diversitat regional la converteix en un bon termòmetre i test nacional. Els anys 90, Hannover va tenir el primer govern de coalició entre l’SPD i Els Verds d’Alemanya amb Gerhard Schröder com a ministre-president. L’èxit de la coalició va portar a Schröder, l’any 1998, a la cancelleria amb la mateixa coalició.

Les eleccions a la Baixa Saxònia són uns comicis importants ja que són els últims abans de les eleccions generals que es celebraran durant la tardor i on es decidirà el futur d’Angela Merkel i el govern federal bipartit (CDU i FDP). Encara que va tornar a ser la formació més votada, la CDU i Merkel, no paren d’acumular sonores derrotes als diferents Länder. 12 comicis en el que va de legislatura. Una nova derrota i una nova crisi al govern federal. Amb aquest resultat el govern bipartit Merkel-Rösler queda bloquejat legislativament al Senat ja que perd definitivament la majoria a la cambra alta del poder legislatiu, el Bundesrat, on s’hi representen els Länder, els 16 Estats federats alemanys. Merkel manté la seva popularitat i no es preveu a hores d’ara que perdi la cancelleria en els properes eleccions a favor de Peer Steinbrück (SPD) -que s’enfonsa en les enquestes, però els resultats compliquen l’escenari i el càlcul electoral de la CDU contempla pactes de govern federal tant amb l’FDP, com amb l’SPD i també amb Els Verds, com passa a varis Länder.

El socialdemocrata Stephan Weil celebrant els resultats a Hannover. Foto: dpa

El socialdemocrata Stephan Weil celebrant els resultats a Hannover. Foto: dpa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s