La victòria del pro-rus Ivanishvili accentuarà les tensions internes a Geòrgia

Nota: Article publicat al web d’Extramurs.cat el 3 d’octubre de 2012

El president de Geòrgia, Mikheil Saakashvili, ha reconegut la victòria de la coalició opositora Somni Georgià en les eleccions legislatives celebrades el proppassat dilluns 1 d’octubre. La coalició, dirigida pel multimilionari i col·leccionista d’art Bidzina Ivanishvili, ha desbancat l’oficialista Moviment Nacional Unit (MNU) de Saakashvili, al poder des de 2004, tant per llistes de partits com per circumscripcions majoritàries. Amb la victòria, Somni Georgià ha obtingut majoria al Parlament, una cambra que amb l’entrada en vigor de la reforma constitucional de 2010 ha multiplicat la seva capacitat legislativa i ha adquirit més competència, a part de mudar-se de la capital Tbilisi a la segona ciutat del país, Kutaïsi. Geòrgia deixarà de ser, a partir de 2013, una república presidencialista per convertir-se en una república parlamentària en la qual la màxima autoritat no recaurà en el president -a qui assignaran competències testimonials- sinó en el primer ministre, que serà escollit per majoria parlamentària i marcarà les directrius en política exterior i domèstica.

La victòria de Ivanishvili, que ostenta el lloc 153 de la llista Forbes dels homes més rics del món i la fortuna -feta a Rússia en l’època de privatitzacions del sector metal·lúrgic i immobiliari- del qual supera al pressupost nacional de Geòrgia, impedirà a Saakashvili romandre com a cap del govern, ja que l’any que ve expira el seu segon mandat presidencial i la constitució li impedeix presentar-se a la reelecció en els comicis de finals de 2013. No obstant això, Saakashvili té en el seu home de palla, Vano Merabishvili, un candidat per seguir oposant-se a Ivanishvili.

La campanya de l’MNU també es va veure afectada negativament per les protestes i per la dimissió del ministre d’Interior Bacho Akhalaia, el ministre de Presons Khatuna Kalmakhelidze i una dotzena de funcionaris de presons, arran de la divulgació el 17 de setembre de quatre vídeos polèmics en dues cadenes de televisió -una d’elles controlada per Ivanishvili- sobre abusos, violacions i tortures comesos per funcionaris i guardes sobre els reus de la presó de Gldani.

L’MNU de Saakashvili, que va enderrocar al gorbatxovista Eduard Shevardnadze en la Revolució de les Roses de 2003, és el principal aliat d’EUA en el Caucas. Es tracta d’un partit liberal-conservador amb estrets vincles amb l’OTAN, la Unió Europea i George W. Bush, que pregona la restauració del control central georgià sobre les repúbliques d’Abkhàzia i Ossètia del Sud, auto-declarades independents l’any 1991 i reconegudes després del conflicte armat entre Rússia i Geòrgia d’agost de 2008 per Rússia, Nicaragua, Veneçuela, Nauru, Tuvalu i Vanuatu. Cap altre país de la comunitat internacional les reconeix.

Somni Georgià, creat el mes d’abril d’enguany, està compost de partits liberal-conservadors, ultranacionalistes georgians i antics membres del govern post-soviètic de Shevardnadze. Els diners d’Ivanishvili, pro-rus, i la seva personalitat manté unida la coalició, per ara. En qualsevol cas, els resultats de les eleccions no han posat fi a la perillosa polarització del país, més aviat l’han accentuat. Les tensions geogràfiques i ètniques internes i regionals i les activitats mafioses no faran altre cosa que mantenir-se o intensificar-se. La geopolítica continuarà sent rellevant en un país de pas de rutes de transport d’hidrocarburs tant russes com occidentals. Mentrestant, el poble seguirà al mig de les lluites de poder i patint la crisi.

El vencedor, Bidzina Ivanishvili. Foto: D.Mdzinarishvil

El vencedor, Bidzina Ivanishvili. Foto: D. Mdzinarishvil

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s