Abocaments de residus sanitaris a l’abocador de Can Carreras

Nota: Article publicat al web del Setmanari DIRECTA el 22 de setembre de 2012

Després d’una llarga lluita veïnal i de les proves i evidències presentades el proppassat 17 de setembre per Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) –un partit polític independent d’esquerres integrat a les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV)-, l’Ajuntament de Rubí ha demanat a la Generalitat la suspensió de l’activitat a l’abocador de Can Carreras.

Com van explicar Vicenç Rabadán i Agustí Martínez, portaveus municipals d’ACR a Rubitv.cat, l’ACR va poder visitar a principis de setembre les instal·lacions de l’abocador de Can Carreras acompanyats d’un inspector de l’Agència Catalana de Residus. Durant la visita, van detectar diverses irregularitats i van constatar l’existència de residus sanitaris no autoritzats com per exemple xeringues, bolquers, bates de quiròfan, vials i mostres de sang. Durant la inspecció, feta sense previ avís, també es va constatar diverses irregularitats al magatzem de compostatge. Segons va constatar l’ACR, més enllà de la presència de piles de compost que tenen alt risc d’autocombustió i d’ignició, el magatzem es troba massa pròxim al bosc i això pot suposar un perill d’incendi a part de la gran quantitat de residus al descobert.

Una instal·lació gestionada per l’empresa TMA Grupo Sánchez
L’abocador, en actiu des de 1999, és una instal·lació gestionada per l’empresa TMA Grupo Sánchez, una companyia amb seu a Sant Cugat del Vallès i delegacions a València, Alacant i Albacete. L’abocador de Can Carreras ha estat un abocador de tipus I (abocador de terres i runa) fins al gener de 2012, quan el govern d’Artur Mas va concedir la llicència d’adequació ambiental tipus II a Can Carreras, una resolució que permet abocar-hi runa, terres i altres materials no perillosos, com ara fusta i plàstic. A més a l’abocador rubinenc s’hi duen a terme dues activitats, una de competència autonòmica (d’abocador tipus II) i una altra de competència municipal (planta d’ensacat de compost).

Pudors i mosquits provoquen indignació entre el veïnat
Les pudors i el metà que emana de Can Carreras des de l’estiu passat, la massiva presència de mosquits i gavines i la sospita d’un ús irregular per part de l’empresa gestora han provocat la indignació del veïnat i de l’ARC, que en diverses ocasions ha demanat la clausura de l’abocador a l’alcaldessa de Rubí, Carme García (PSC). Al passant juny, unes 500 persones van sortir als carrers de Rubí per protestar en contra Can Carreras i la possibilitat de l’establiment d’un nou abocador a Can Balasc, que TMA Grupo Sánchez vol instal·lar també a Rubí. El veïnat de les urbanitzacions limítrofes també segueix protestant contra el trànsit de camions de gran tonatge, que incomplint la normativa vigent, passa pel Camí Vell d’Ullastrell. D’aquesta manera, a instàncies d’ARC i el moviment veïnal, el consistori rubinenc governat en coalició per PSC i ERC ha exigit la suspensió de l’activitat a Can Carreras i ha demanat a la Generalitat també, que s’obri una investigació pel cas.

Àrea de l’abocador de Can Carreras on es van localitzar residus sanitaris. Foto: ACR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s