Nota: Article publicat al web del Setmanari DIRECTA el 21 de juliol de 2012
La mort el passat dijous 19 de juliol de Mauricio Largo de 25 anys, un segon indígena nasa i camperol que protestava i participava en el tall d’una carretera a la població de Caloto, al departament colombià de Cauca, a mans de l’exèrcit, ha intensificat, encara més, les tensions existents entre els pobles originaris i els militars. Els enfrontaments a Cauca van iniciar-se el proppassat 17 de juliol al municipi de Toribío, quan l’exèrcit va ocupar el turó Berlín i l’esplanada de San Francisco i va desallotjar a la comunitat nasa –que hi viu i treballa–, per tal d’instal·lar un punt de control per combatre a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia–Exèrcit del Poble (FARC), presents a la zona.
Des d’aleshores les comunitats indígenes de Toribío han portat a terme múltiples mobilitzacions i protestes en diversos municipis així com bloquejos de carreteres i la destrucció de trinxeres i punts de control militar i policial per tal de reclamar la sortida de l’exèrcit i també la fi de les operacions de les FARC en terres nasa. Prop de 3.000 indígenes armats amb pals i matxets, van expulsar el dimecres a Toribío, a uns 100 militars del Batalló d’Alta Muntanya número 8 de la Força de Tasca Apol·lo de l’exèrcit, encarregats de vigilar equips de comunicacions instal·lats al cim del turó Las Torres. La resposta del govern ha estat augmentar la presència militar i la repressió policial, la qual s’ha saldat amb una cinquantena de persones detingudes, 23 ferides –3 d’elles de gravetat– i dues persones mortes, Luis Fabián Cuetía i Mauricio Largo.
Addicionalment, el president conservador colombià, Juan Manuel Santos, va reiterar a través de Twitter que no negociarà la presència militar a la zona i desatenent les demandes de les comunitats de Cauca, va anunciar l’enviament de 20.000 militars més per reforçar la seguretat a part d’acusar al poble originari de donar suport a les FARC.
Històricament, Cauca ha estat escenari d’una forta presència de grups armats per la seva condició de corredor entre la zona amazònica equatoriana i l’oceà Pacífic i ésser una vall enmig de grans muntanyes andines. També és el departament on la població civil s’ha vist més afectada i castigada pel conflicte armat i el narcotràfic.
Les FARC tenen presència a la zona a través de varis fronts del Bloc Sur i del Bloc Occidental, comandats per Joaquín Gómez i Pablo Catatumbo. També Exèrcit d’Alliberament Nacional té varies columnes presents a l’indret. A Cauca també operen potents grups paramilitars emergents com Los Rastrojos, Águilas Negras hereus de l’ultradretà Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC), i les Forces Armades hi tenen un elevadíssim contingent desplegat. Així, com a resultat de l’escalada del conflicte a Cauca unes 3.000 persones s’han vist obligades en els darrers dies a abandonar les seves llars i a desplaçar-se a altres departaments. En paral·lel, la comunitat nasa de Toribío, a través del seu líder Marcos Yulé, ha demanat al president Santos i a Timoleón Jiménez alias Timochenko –cap de les FARC– l’inici de meses de diàleg per posar punt i final tant a la militarització de Toribío com a l’enquistat conflicte armat colombià, l’única solució, de fet, per posar fi a aquest nou espiral de violència al país.