Londres es militaritza per les olimpíades

Nota: Article publicat al web del Setmanari DIRECTA el 7 de maig de 2012

El govern britànic ha decidit instal·lar míssils terra-aire d’alta velocitat en sis zones residencials de l’est de Londres, al voltant del Parc Olímpic, com a part del dispositiu de seguretat pels Jocs Olímpics i per “repel·lir un hipotètic atac terrorista aeri”. La decisió de David Cameron suposarà la militarització de la ciutat de Londres amb míssils per primera vegada des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

La notícia s’ha confirmat després que el veïnat de les zones escollides hagin rebut un full informatiu avisant-los de la presència de soldats i franctiradors a la zona durant dos mesos i de la instal·lació de les bateries antiaèries. Els exercicis militars seran complementats també per la participació d’avions i helicòpters de combat. Les mobilitzacions i la indignació expressada pel veïnat i els moviments socials a través de diferents canals van provocar que el principal velador del projecte, el ministre de Defensa Philip Hammond, es veiés obligat a comparèixer davant la premsa per parlar del cas. Durant mesos el projecte va gaudir l’un hermètic secretisme, però des del 30 d’abril fins a sis punts han estat revelats públicament.

Els parcs de Blackheath Common i Oxleas Wood albergaran llançadores terrestres de míssils Rapier, així com el bosc del turó de Barn Hill i la reserva d’aiguamolls William Girling -una zona, com la dels aiguamolls de Leyton, la biodiversitat de la qual es troba amenaçada. Una primera bateria antiaèria es trobarà situada a la teulada de l’edifici d’habitatges Fred Wigg Tower, prop d’una àrea de joc per infants al barri londinenc de Waltham Forest. La segona bateria de míssils Star Streak estarà ubicada al terrat de la torre de l’aigua de l’edifici Lexington Building de Bow Quarter, un complex residencial tancat d’apartaments i lofts que existeix en els terrenys i edificis de l’antiga fàbrica de llumins Bryant and May, al barri de Tower Hamlets, prop del Parc Olímpic. L’antiga fàbrica va ser l’escenari l’any 1888 d’una vaga reeixida protagonitzada per 1.400 dones i noies a favor d’unes condicions laborals dignes i contra l’ús de fòsfor blanc -extremadament tòxic i inflamable- per l’elaboració dels llumins. La vaga ser el primer pas per la introducció del feminisme al moviment sindical, en part gràcies a l’activisme d’Annie Besant.

El desplegament de míssils terra-aire és només una part del dispositiu militar de defensa. L’executiu de David Cameron ha confirmat que durant les olimpíades fins a 13.500 soldats seran desplegats a Londres, una xifra que supera els 9.500 britànics destinats a l’Afganistan. A més, el portaavions HMS Ocean L12 estarà ancorat al riu Tàmesi, al barri de Greenwich, amb 800 soldats de la marina a bord.

Desmond McDermott i Rushanara Abdullah, veïnes de Tower Hamlets, a l’est londinenc, han declarat a La Directa que “aquest projecte és molt preocupant ja que en nom de la seguretat una zona residencial es converteix en insegura i perillosa i apel·lant a l’interès comú la indústria militar segueix marcant l’agenda al govern i gestionant la població civil, física i psicològicament. El control preventiu, la repressió i la securitització ja són una constant, que passa desapercebuda, de la manera de fer política en detriment d’altres formes de solucionar conflictes socials. I al mateix temps, les prerrogatives a l’exèrcit són cada vegada menys discretes”.

En plena campanya electoral per l’alcaldia de la capital anglesa, la formació política de l’actual alcalde Boris Johnson, el Partit Conservador, ha elevat a rang d’autoritat civil a l’exèrcit, fet que suposa que aquest pugui patrullar i maniobrar pels carrers i les ciutats -com ha passat a Itàlia. Aquest fet, com apunten McDermott i Abdullah suposarà que oposar-se al desplegament de míssils pugui comportar delictes per sedició i que qualsevol forma de desobediència pugui considerar-se un delicte penat en el codi penal militar.

Bow Quarter i la torre de l’aigua on s’instal·laran els míssils terra-aire. Foto: Chris Helgren

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s