La guerra comença al camp NEAT de Luleå

Nota: En la Revista R@mbla publicado en castellano

Les trenta antimilitaristes detingudes al nord de Suècia, el proppassat 26 de juliol, durant una acció massiva de desobediència civil no-violenta a la major àrea d’assaig militar i de maniobres d’Europa, van ser, després de setanta-dues hores, alliberades. Fins a dues-centes activistes internacionals -vestides amb roba de color rosa- van participar en una acció destinada a marcar amb aquest color els voltants i l’interior de la base NEAT (North European Aerospace Test range), prop de Vidsel, a 97 km de la ciutat de Luleå. Totes van violar la zona restringida i la trentena que va aconseguir burlar les mesures de seguretat, accedir a l’interior de l’aeroport militar i pintar enmig d’una pista d’aterratge un símbol antinuclear i de la pau de color rosa de grans dimensions, va ser arrestada i posada a disposició judicial. Les mobilitzacions en solidaritat, però, no van faltar.

L’acció, anomenada “War Starts Here – Let’s Stop It Here!” (La guerra comença aquí – aturem-la des d’aquí!), tenia com a objectiu tornar a denunciar la complicitat i col·laboració dels països europeus, a través de les seves bases militars i camps d’entrenament, en els preparatius de guerra i en les guerres, així com també el malbaratament en despresa militar d’uns governs en situació de crisi i d’agressió constant als drets socials de la ciutadania europea. L’acte, també pretenia emfatitzar la falsa neutralitat del país escandinau. L’acció es va emmarcar dins d’un programa, de fins una setmana, de seminaris, debats i tallers sobre polemologia i el complex militar-industrial, organitzats per la xarxa antimilitarista sueca Ofog i diversos grups pacifistes europeus a Luleå, entre ells, War Resisters’ International i Alternativa Antimilitarista-MOC.

El NEAT, que pertany a l’Estat suec, consisteix d’una àrea, amb l’espai aeri restringit, de 24.000 km² (ampliable a 3.000 km²) i és la més gran d’Europa d’aquestes característiques. El NEAT té una mida tan gran com la República de Macedònia i arriba a les proximitats d’una altra base, la Esrange, situada a les afores de la ciutat minera de Kiruna, per sobre del cercle polar àrtic. Aquestes instal·lacions -similars quan a ús, a les de Bétera (País Valencià), Las Bardenas Reales (Navarra), San Gregorio (Aragó) o les de la regió d’Aachen (Alemanya)- s’utilitzen per realitzar entrenaments i proves d’armament per part d’exèrcits. A la base, emprada des de fa més de 50 anys tant per Suècia, pels exèrcits de l’OTAN, així com per exèrcits de països amics (Israel, Tunisia, Rússia o Singapur) o per empreses fabricants d’armament, s’hi han provat i avaluat vehicles i avions no tripulats, vehicles aeroespacials, el caça de combat Eurofighter Typhoon, els míssils Meteor i armes d’alta tecnologia que, posteriorment han sigut usades en conflictes armats. Així, el NEAT ha servit de banc de proves dels conflictes bèl·lics de l’antiga Iugoslàvia, Iraq, Gaza, Afganistan, Pakistan, Caixmir o recentment, Líbia.

La guerra comença aquí. Foto: Ofog

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s