Una revolta no televisada contra la precarietat, l’homofòbia i Museveni a Uganda

Nota: Article publicat al Setmanari DIRECTA núm. 233 de 16 de juny de 2011, pàgina 16

La indignació, un fenomen global que traspassa fronteres i continents també ha estat canalitzada, durant aquest històric mes de maig de 2011, de diverses maneres a Uganda. L’efecte domino de les revoltes tunisiana i egípcia ha fet sortir al carrer centenars de milers d’ugandeses a protestar contra el govern, la precarietat, el preu dels aliments i les elevades taxes del combustible -tot i el recent descobriment de petroli al país-. Però mentre les protestes polítiques van guanyant força, les forces de seguretat es dediquen a reprimir-les i s’enfronten a les manifestants tant amb gas lacrimogen i armes de foc real, no només a Kampala, la capital de l’Estat, sinó a Kira Town i altres indrets propers al Llac Vitòria, i també a la septentrional ciutat de Gulu.

L’esclat de violència va tenir lloc després de la detenció -la quarta d’aquest mes i a punta de pistola-, del principal líder de l’oposició, Kizza Besigye, quan aquest participava en la cinquena marxa pacífica de mobilitzacions contra el règim del president Yoweri Museveni. Altres polítics de partits de l’oposició com Norbert Mao i Olara Otunnu també han estat detinguts. El president Museveni va ser el guanyador de les eleccions generals del febrer passat. Kizza Besigye va ser segon, encaixant la seva tercera derrota consecutiva contra Museveni. Les eleccions van estar marcades especialment pels enfrontaments violents entre les seguidores dels diferents líders polítics a Kampala. Besigye afirma que va haver-hi frau electoral. Yoweri Museveni, líder d’Uganda durant els últims 25 anys, s’ha compromès a acabar amb les protestes i ha dit en repetides ocasions que no serà enderrocat com Mubarak o Ben Ali. De moment les mesures no li funcionen. Des de l’independencia el 1962 del Regne Unit, Uganda ha viscut immersa en presidències paternalistes. Els règims d’Idi Amin i Milton Obote si per alguna cosa van destacar va ser per la violació constant dels drets humans, la repressió política i per la guerra. El país també es caracteritza per la presència de la guerrilla fundamentalista catòlica Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA), que lidera Joseph Kony, responsable del segrest de més de 30.000 nens i nenes per fer-los treballar com a soldats o a la prostitució; i per l’activitat de la milícia islamista somaliana Al-Shabaab, responsable pel cas, dels atemptats comesos a Kampala durant la transmissió de la final del Mundial de futbol de Sud-àfrica.

Tot i això, Uganda és pionera a l’Àfrica en la lluita contra la pobresa, l’analfabetisme i ha reduït en una dècada, del 15 al 6%, la població pateix el VIH. Tanmateix però, durant aquest més de maig, s’ha confirmat a Uganda un nou brot del virus letal Ebola i el país ha sigut noticia també per l’aprovació i posterior suspensió temporal d’una llei que preveu la cadena perpètua i fins i tot la pena de mort per les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals només pel fet de ser-ho, així com penes per organitzacions, mitjans de comunicació o persones que donin suport als drets de les persones LGTB. Tot i la suspensió de la llei, deguda a presions internacionals, l’homofòbia segueix molt present i estesa entra la població ugandesa. L’assassinat de l’activista LGBT David Kato el gener, ja va destapar el poder de les esglésies evangèliques alhora de condicionar la població i l’agenda política del govern. Aquests dies però, pel carrers del país, els crits d’algunes activistes contra Museveni són proclames contra l’homofòbia.

Soldats ugandesos patrullant per Kampala. Foto: Marc Hofer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s